Monday, September 25, 2017

Gyakori kosaras sérülések III.

Korábbi két cikkünkben a rándulásokról, valamint húzódásokról írtunk, nézzük, melyik még az a két sérülés fajta, amelynek nagyobb eséllyel vagy kitéve, ha kosarazol.


„Ugrótérd”

A térdkalács-ín, másnéven a patella-ín a nagyfokú, gyakran ismétlődő erőkifejtés hatására könnyen megsérülhet, fájdalmat okozva futás, ugrás vagy térdelés közben. Ezt nevezzük "ugrótérdnek".
A Achilles-ín gyulladásához hasonlóan a térdkalács-ín gyulladás kezelhető pihentetéssel, jegeléssel, szükség esetén gyulladáscsökkentő szedésével. Fontos, hogyha már érezzük a problémát, viseljünk olyan térdrögzítőt, amely megfelelő tartást ad a térdkalácsnak, ezáltal pedig segíti a fájdalom enyhülését és a gyorsabb regenerálódást. Ezentúl fontos az olyan gyakorlatok elvégzése, amelyek kifejezetten a vádli, valamint a négyfejű combizom izmait erősíti.

Elülső keresztszalag szakadás/Meniscus-sérülés

A folyamatos, hirtelen tett mozdulatok, úgy, mint a megállás, indulás, ugrás, irányváltoztatás, ugrás utáni földet-érés csupa olyan gyakorlatsor, amely jelentős mértékben megterheli a térdet. Emellett könnyen elősegítik a különféle ficamok és rándulások, valamint az egyik legsúlyosabb sérülés, az elülső keresztszalag szakadás, vagy meniscus-sérülés kialakulását.

Az elülső keresztszalag egyike annak a négy ínszalagnak, amelyek a térdet kapcsolják össze az alsó és felső lábszárunkkal. A kosarasok a leggyakrabban az elülső keresztszalagot sértik meg  – amikor a baj bekövetkezik, pattanó hangot, fájdalmat, duzzanatot és gyengeséget éreznek. A sérülés rendbehozása mindenképp orvosi beavatkozást igényel, majd ezt követően több hónapos fizioterápiát.

A meniscus-sérülés leginkább akkor fordul elő, amikor a térd nagyon erőteljes, oldalirányú mozgást kénytelen végezni, és a térdízület nagyobb súllyal van terhelve a mozgás pillanatában. Sérüléskor a sportolók fájdalmat, duzzanatot, valamint szakadás érzetét érezhetik. Ez a fajta sérülés is jegelést, pihentetés, gyulladáscsökkentő szedését igényli, de súlyosabb esetben orvosi beavatkozásra is szükség lehet.


Reméljük a kosaras sérülésekről való cikkeink segítenek abban, hogy minél hatékonyabban megelőzhesd az esetleges sérüléseket. Amennyiben megfelelő védőfelszerelésre van szükséged, nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között.

No comments:

Post a Comment