Friday, September 22, 2017

Gyakori kosaras sérülések I

Akár hobbi játékos vagy, akár versenyző, vagy esetleg egy aggódó szülő, mindenképpen fontos az, hogy tisztában legyél a leggyakoribb kosaras sérülésekkel azért, hogy egyrészt könnyebben megelőzhesd őket, másrészt pedig, hogy mindig a megfelelő kezelést alkalmazhasd, ha már megtörtént a baj.

 

Térd-, csukló- vagy bokarándulás


A National Athletic Trainers’ Association (NATA) felmérése szerint a különböző rándulások a leggyakoribb sérülések a kosarasok körében – a felmérést egy középiskolában végezték, és a megkérdezett sportolók 43%-a már érintett volt ilyenfajta sérülésben. A fentiek közül is a bokarándulás a leggyakoribb sérülés, ezután jön a térd és a csukló.

Ugyanezt a kutatást elvégezték az NBA játékosok között is – itt 17 év átlagát vették alapul, és eszerint is arra jutottak, hogy a bokarándulás a leggyakoribb baleset a kosarasok körében.

Rándulás akkor történik, amikor az ízületek körül lévő szalagok meggnyúlnak, rosszabb esetben beszakadnak, általában egy hirtelen tett irányváltoztatás vagy rossz szögben történt esés következtében. A kosarasok mozgása a hirtelen megállás, forgás, ugrás mozdulatokból áll, amelyek különösen rizikósak, ha a rándulások kialakulásának az esélyét nézzük.

A fájdalom, duzzanat, zúzódás, gyengeség érzet mind a rándulás tünetei.


Egy kisebb mértékű rándulás könnyen kezelhető pihenéssel, jéggel, felpolcolással, míg a komolyabb sérülések rögzítő használatát, valamint erősítő gyakorlatok elvégzését is igénylik.

A gyulladáscsökkentő szerek használata szintén segíthet a duzzanat és a fájdalom csillapításában. Amennyiben komoly rándulásról van szó, mindenképpen érdemes megfelelő specialistához is elmenni, hogy a sérült szalagokat az eset súlyosságának mértékében kezeljék.

Annak érdekében, hogy ezeket a sérüléseket megelőzhessük, fontos, hogy játék előtt ne felejtsük el a bemelegítést. Ezentúl viseljünk mindig kosarazáshoz megfelelő cipőt, és figyeljünk arra, hogy megfelelő erőnléti edzéseket is folytassunk.

Szükséged lenne megfelelő boka-vagy térdrögzítőre? Akkor nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között!


No comments:

Post a Comment