Thursday, August 3, 2017

Kineziológiai tapasz használata sérülések megelőzéséhez, valamint a gyorsabb regenerálódáshoz

Az NBA játékosoktól az olimpiai sztárokig minden sportoló kineziológiai tapaszt használ a sérülések megelőzéséhez és/vagy a renegerálódáshoz.
Elsőként Dr. Kenzo Kase fejlesztette ki ezt a fajta gyógymódot  1979-ben, és napjainkra már számos kosárlabda vagy kézilabda játékoson, futón, kerékpározón, futballozón vagy teniszezőn láthatjuk ezt a színes tapaszt.

Hogyan működik?
Dr. Kase kutatásai alapján, amikor egy sérült, vagy sérülésre hajlamos testrészre felhelyezzük a tapaszt, akkor az:
  • Javítja a sérült testrész vérellátását
  • Enyhíti a gyulladást
  • Enyhíti a fájdalmat
  • Mivel kis mértékben megemeli a bőrt, lehetővé teszi annak mélyebb sejtjeiben is a gyorsabb gyógyulást.

És, hogy mennyire hatékony?
A Pacific Standard szerint " A szkeptikusok vitatják, mivel a tapasz csupán a bőr felszínén helyezkedik el, és ezért hatása a mélyizmok gyógyulására tekintve csak nagyon kis mértékű."
Ám a gyakorlatban egyre több sportoló használja a tapaszt, mivel azt vették észre, hogy a viselése a teljesítményre és a felépülésre is egyaránt pozitív hatással volt.
Plusz pszichológiai előnyök
'Az ész mindenek fölött' a fő mottója minden sportolónak. Egy sportoló akaratának és tudatának ereje ugyanis lehetővé teszi, hogy megtegye a lehetetlent és a saját határait is szétfeszítse. Ugyanez a mentális energia segíthet egy sportolónak felépülni és visszanyerni magabiztosságát.
James Harden NBA játékos a következő élményeket mesélte a tapasz használatáról:
"Ahányszor fájdalmam van, akár a térdemben vagy a vállamban, a kineziológiai tapaszt teszek fel magamra, és az javítja a vérkeringést az egész testemben... Képes vagyok kiállni és szabadon játszani, nem is gondolva a sérülésekre. Emellett hatalmas magabiztosságot ad ahhoz, hogy bármikor bátran kiálljak a pályára, és ne is gondoljak arra, hogy megsérülhetek. Ha szabadon játszol és magabiztos vagy, nagyszerű dolgokat vihetsz végbe a pályán."
Szívesen kipróbálnád?

Lépjvelünk kapcsolatba, hogy többet megtudj a kineziológiai tapaszról!

No comments:

Post a Comment