Thursday, August 10, 2017

Három gyakori futó sérülés kezelése kineziológiai tapasszal

A futás nagyszerű érzés, egészen addig, amíg valamilyen sérülés be nem árnyékolja. A futás közbeni sérülések leggyakrabban akkor történnek meg, amikor túlhajtod magad, rossz cipőt viselsz vagy nem megfelelő testtartással futsz. Sajnos, mint minden sportoló, a futók is hajlamosak néha túlzásba vinni az edzést.

Ugyanis mi, sportolók néha azt hisszük, hogy elviseljük a fájdalmat, és edzünk inkább tovább, vagy néhány napig pihenünk és minden a régi lesz. Persze, vannak olyan bevált praktikák is, mint a jegelés, amely sok sérülésnél segíthet, valamint a különféle nyújtások és izomépítő gyakorlatok hasznosak lehetnek a megelőzésben. De mi van a kineziológiai tapasszal?
Egyre több sportoló fedezi fel a kineziológiai tapasz jótékony hatását, amely segít a különféle sérülések megelőzésében, valamint kezelésében is. Sok olyan különböző, futás közbeni sérülés is van, amin segít a  tapasz használata. Íme a három leggyakoribb – és azt is nézzük meg, hogyan segíthet rajtuk a tapasz:
Az Iliotibiális szalag (ITB) szindróma az egyik leggyakoribb oka a térdfájdalomnak és nagyon gyakori szimptóma a futóknál. Könnyen minimalizálhatjuk a szalagra fektetett terhet azzal, ha sík felületen futunk, és azzal is, hogy nem  mindig csak egy irányba futunk körbe-körbe. Az ITB kezelése általában jegelés révén történik, azonban a kineziológiai tapasz is segít a fájdalom csökkentésében.
A futótérd szindróma egy másik nagyon gyakori, túlhajszolás által keletkezett sérülés, amelynek különböző kiváltó okai vannak, de leggyakrabban akkor történik, amikor a porcon fokozott kopás vagy puhulás figyelhető meg. A futótérd szindróma általi fájdalom lépcsőzésnél, behajlított térddel való ülésnél és guggolásnál a legészrevehetőbb. A kineziológiai tapasz használata segíti az izmok térdre gyakorolt hatásának optimalizálását, ezáltal pedig a tünetek csökkentését.
A sípcsont fájdalom egy szintén fájdalmas sérülés, ami az alsó lábszár külső vagy belső részén érezhető, a sípcsont mentén. Ez gyakran előfordulhat, ha például megváltoztatod az edzésformádat, vagy intenzívebben csinálod – ez a fájdalom jelzi, hogy túlhajszoltad magad. A kineziológiai tapasz segít levenni a nyomást és a húzódást a sérült szövetről, pihenteti a lábszár izmait és csillapítja a gyulladást.
Láthatjuk, hogy a kineziológiai tapasz nagyszerű eszköz minden sportoló számára, és helye van az elsősegély csomagunkban. A megfelelő technika elsajátításával segíthet megelőzni a sérülést és segíthet a gyógyulásban is anélkül, hogy feláldoznád az edzés idődet.
Több információra van szükséged a kinezológiai tapaszról?

No comments:

Post a Comment