Thursday, July 6, 2017

Hogyan kerülhető el? Gyakori nyári sérülések megelőzése, sportolók számára

A nyár tökéletes időszak az olyan sportok kipróbálására, amelyeket az év többi részében nem tudunk élvezni. Minden hétvégét kint tölthetünk,  szerencsés esetben vízpart mellett, úszhatunk, hajózhatunk, kirándulhatunk, strand röplabdázhatunk, kempingezhetünk és még sorolhatnánk.  
Csak egy probléma van: minden olyan újfajta sport tevékenység, amelyhez nincs hozzászokva a tested, jelentősen megnövelheti a sérülés kockázatát. Ha nem akarod megfosztani magad a szórakozástól, vegyél figyelembe néhány egyszerű tanácsot, amely segíthet csökkenteni a gyakori nyári sérülések kockázatát és boldogabbá, stresszmentesebbé és szórakoztatóbbá teszi a szabadidődet is.


Ismerd meg a terep szabályait

Ha általában nem szoktál nyílt vízen úszni, akkor nem biztos, hogy ismered az effajta úszás veszélyeit. Úgyszintén, ha egy új, eddig ismeretlen területen kezdesz kocogásba, nem fogod ismerni a helyi terepveszélyeket és sajátos körülményeket, akár klíma szempontjából sem. Mielőtt egy új nyári kalandra vetemednél, szerezz előzetesen információkat a kiszemelt célpontról. Bizonyosodj meg arról, hogy tudod, mibe vágsz bele és tervezz előre, hogy elkerüld az olyan veszélyeket, amik megakadályozhatják, hogy a legtöbbet hozhasd ki az utazásodból.
Hasznos lehet nemcsak az internetet bújni, hanem útikönyvet is venni. Ha kétségeid vannak bármivel kapcsolatban, ne félj kérdezni!

Készülj fel

Ha tudod, hogy egy idegen területen fogsz szabad terepen sportolni, indulj felkészülten. Vidd magaddal az elsősegély csomagodat még akkor is, ha meg vagy róla győződve, hogy nem lesz rá szükség. Futóknak, kosarazóknak, röpizőknek és kéziseknek egy-egy bokaszorító is például mindig jól jöhet, akár nyaraláskor, akár edzőtáborban is. Hiszen biztos: az utolsó dolog, amit akarsz, az egy sérüléssel hazatérni csupán azért, mert úgy döntöttél, hogy otthon hagyod a védőfelszereléseidet!
Az is fontos, hogy a táskádba a megfelelő edző eszközöket is belepakold. Ha nem úgy tervezed, hogy a vakációd nagy részét edzéssel fogod tölteni, akkor talán nem is fogsz gondolni az edző ruháidra, futó cipődre stb. Azonban ha magaddal viszed, biztos, hogy fel vagy készülve bármire, és nem fogsz meglepődni a nem megfelelő cipő vagy kényelmetlen ruha viselésekor.

Hidratált magad

Biztos, hogy hozzá szoktál ahhoz, hogy sok vizet igyál edzés közben. Azonban amikor vakációra indulsz, ismeretlen környezetben leszel ami azt jelenti, hogy nem biztos, hogy észreveszed, milyen hamar dehidratálódsz. Hiszen annyi minden más köti le a figyelmedet.
A forró nap alatti úszástól, amikor vízzel vagy körülvéve, de nyilvánvalóan nem iszol belőle semmit, egy forró, száraz klímában való futás mind „kiszívja” belőled a vizet, és ilyenkor még többet is kell innod, mint szoktál. Legyen nálad mindig egy vizespalack, amely egyszerűvé teszi a hidratálást és folyamatosan emlékeztet arra, hogy igyál még akkor is, amikor nem az van a figyelmed középpontjában.

Eddz előre

Ha tudod, hogy egy újfajta sportot fogsz űzni a vakációd alatt, ne gondold, hogy azonnal, minden gond nélkül bele tudsz vágni, még akkor sem, ha rendszeresen edzel. Még a legjobb formában lévő személyt is a kelleténél jobban leterhelheti egy újfajta sport kipróbálása. Ezért, ha tudod, mit fogsz csinálni, edz előre! Ha kirándulni fogsz, vagy hegyet mászni huzamosabb ideig, tegyél néhány rövidebb, majd hosszabb túrát is, hogy teszteld képességeidet.
Búvár kalandra indulsz? Tölts sok időt a medencében való gyakorlással, hogy amikorra elindulsz a túrádra, készen állj a kihívásokra. Keress módot a tested tesztelésére és edzésére, még mielőtt elindulnál egy extrém sportkalandra.
Akkor is, ha már voltál ilyen kalandon korábban és tudod, mire vagy képes, nem árt, ha kicsit specifikusan edzzel.  Élvezni akarod a kikapcsolódást, nem pedig túlerőltetni magad, és sérüléssel végezni.

Hűtsd magad

Nyár alatt nagyobb a dehidratáltság, a hő kimerülés és a hőguta veszélye. Fel kell készülnöd a kánikulára és meg kell bizonyosodnod arról, hogy megteszed a megfelelő lépéseket azért, hogy hűtsd magad, ebbe beleértve a:
  • Megfelelő öltözködést
  • A megfelelő napszak kiválasztását az edzéshez (egy forró, száraz klímában a dél nem a legjobb választás)
  • A megfelelő bemelegítést, hogy felkészítsük a testünket az edzésre és a hőre ahelyett, hogy azt feltételeznénk, hogy egyenesen belevághatunk
  • Szünet tartást, amikor szükséged van rá
  • Hőkimerülés és hőguta tüneteinek ismeretét és az edzés azonnal abbahagyását akkor, amikor érezed az első tüneteket
  • Az elekrtolit-egyensúly figyelését: a nyár a tökéletes időszak a sport italok használatára, gyorsabban elősegítik  a regenerálódást, mint a  víz.

Legyél teljesen képben testeddel

Tudod, milyen fontos a jó éjszakai alvás és a megfelelő táplálkozás az edzési rutinod megfelelő fenntartásához. Azonban amikor vakáción vagy, sok ezek közül a tanácsok közül ki is repül az ablakon, miközben gyorséttermekbe ugrasz be útközben, vagy a helyi büfébe ugrasz be vacsoráért, és aztán túl későn kerülsz ágyba a helyi éjszakai élet élvezése után. Sajnos ezek a szokások elronthatják az év közben felépített munkádat. Ha a következő tippeket követed, biztosan nem lesz baj:
  • Készítsd el a saját ételeidet az utazás alatt is, hogy biztosan helyesen táplálkozz
  • Legalább nyolc óra éjszakai alvás előzze meg az új sport kalandodat, még akkor is, ha úgy érzed, emiatt lemaradsz valamiről.
  • Válaszd az egészséges alternatívát a helyi éttermekben
  • Vidd magaddal a saját nassolnivalód, hogy ne a benzinkutaknál látogasd meg az édesség automatákat az éjszaka közepén
Egy kis izomláz és egy kis lebarnulás a jól sikerült vakáció jelei. Egy sérüléssel hazajönni azonban megnehezíti  a nyári edzés rutinodat, sőt, akár huzamosabb ideig ki is eshetsz belőle. Ezeket a nyári tippeket követve több, mint valószínű, hogy a vakációdról klassz történetekkel és sikersztorikkal térsz haza - és azzal a biztos tudattal, hogy azonnal visszatérhetsz a megszokott edzés tervedhez is.
Több információt keresel arról, hogyan maradj formában nyáron, vagy hogyan kerülj el gyakori sérüléseket? Vedd fel velünk akapcsolatot ma. 
Felkészült akarsz lenni a nyári sport kalandodra? Nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között.

No comments:

Post a Comment