Thursday, May 4, 2017

Mindent a kineziológiai tapaszról - hogyan, miért, mikor?

Hogyan használjuk a kineziológiai tapaszt, és miként nyújthat enyhülést, valamint gyógyulást?


Ha szoktál sportot nézni, akkor előbb utóbb mindenhol fogsz látni olyan sportolókat, akik kineziológiai tapaszt viselnek. Lehet, hogy tudod, hogy pontosan miért is van rajtuk – de ha nem, és kíváncsi vagy, miért viselnek ezek a sportolók tapasz csíkokat testük különböző pontjain, akkor ez a bejegyzés neked szántuk. Vajon csak egy újabb divat irányzatról van szó, vagy egy jól bevált gyógyászati segédeszközről?


 A kineziológiai tapasz rövid története


Ezt a tapasz fajtát az 1970-es években fejlesztették ki, hogy bizonyos gyógyászati kezelési hiányokat pótoljanak. Dr. Kenzo Kase, egy japán kiropraktőr, már gyógyulófélben lévő pácienseket kezelt, azonban úgy érezte, hogy még további kezelésekre van a betegeknek szükségük ahhoz, hogy az ő munkájának eredménye tovább tartson; még akkor is, amikor már elhagyták a klinikáját és nem voltak elérhető távolságban. Ennek eredményeképpen kifejlesztette a kineziológiai tapaszt, hogy segítse a test természetes gyógyulásának folyamatát.

Ennek a hajlékony tapasznak az a feladata, hogy az ízületeinknek és izmainknak stabilitást és támaszt nyújtson anélkül, hogy a mozgásunkat korlátozná, vagy a vérkeringést akadályozná. Azonnali és biztos támaszt nyújt az adott testrészünknek, ezért lehet látni annyi sportolót olyan letapasztott sérült testrészekkel, amik már rég meggyógyultak. Ha egyszer megsérült egy ízület, vagy izom, az onnantól kezbe mindig is sérülékenyebb, még akkor is, ha régen meggyógyult. Dr. Kase rájött, hogy a kineziológiai tapasz segít lecsökkenteni az újbóli lesérülés kockázatát. Dr. Kase a tapasz első verzióját az 1970-es években alkotta meg, azonban hivatalosan 1980-ban alapította a kineziológiai tapasz metódusát. Azonban csak néhány év után, 1983-ban vált a kineziológiai tapasz használata szélesebb körökben is publikussá. Lassan, de biztosan, ahogy mind a páciensek és orvosok felfedezték az előnyeit, a tapasz elterjedt. A nyilvánosságra kerülést követő két évtized alatt a kezelési módszer a világ minden tájára kiterjedt.

Ma a kineziológiai tapaszt és a tapasztási metódust gyakran használják izmokon, hogy csökkentsék a fájdalmat és dagadást, hogy a fáradt izmokat pihentessék és, talán mindenek fölött, hogy támogassák az izom megfelelő mozgását. Más szavakkal, ez a kezelés már nem csak egy azonnali megoldás, hogy a sebek gyógyulását segítse; emellett további lényeges előnyei is vannak.

A kineziológiai tapasz előnyei


A kineziológiai tapasz sokféle támogatást nyújt a test különböző pontjain, a válltól egészen lefelé a lábunkig. Lehet vele sarok fájdalmat kezelni a talpunkon, emellett vádli, térd, derék, váll és akár nyaki fájdalmakat is. Amint fent említettünk, ez a tapasz nem csak arra jó, hogy a sérült területeknek segítsen a gyógyulásban, hanem arra is, hogy a testnek megfelelő tartást biztosítson. Ennek eredményeképpen, ha megfelelően van felhelyezve, elég flexibilitást nyújt ahhoz, hogy ne csak gyógyítsa, hanem támogassa is az adott testrészeket.

Ezért fogunk látni sok sportolót kineziológiai tapasszal a karjaikon, vállukon, lábukon és a nyakukon is. Mivel a tapasz nem akadályozza vagy korlátozza a mozgásukat, ezek a sportolók a ruhájuk alatt minden testrészükön hordhatják a tapaszt.

Tapasz fajták


Többféle tapasz fajta közül lehet választani - természetesen olyan színben és mintával, amilyet szeretnénk, ami tökéletes illik hozzánk, ha sportolunk. A tapasz design-t hozzá lehet illeszteni a ruhánkhoz is, így el lehet kerülni olyan kínos eseteket, amikor a testünk egyik része teljesen elüt a csapat által használt hivatalos színektől. A tapasz tekercsben is elérhető, ami azt jelenti, hogy a megfelelő ollóval olyan méretű darabokat vághatunk le, amekkorára épp szükségünk van.

Fontos megemlíteni, hogy a kineziológiai tapasz csak akkor használ és segít a testünknek, ha megfelelően van felhelyezve. Ezért akár egyedül, akár más segítségével próbáljuk felrakni magunkra, bizonyosodjunk meg róla, hogy megfelelő gyakorlatunk van már ebben. A helytelen tapasztás nagyban csökkenti, sőt, meg is szüntetheti a hasznát és előnyeit. Ha sportedző vagy, akkor komolyan meg kell fontolni egész tekercsnyi tapaszok vásárlását, így jól fel leszel készülve sportolóid különböző fajta sérüléseire.

Ha nem szeretnél egész tekercsnyi kineziológiai tapaszt vásárolni, akkor még mindig lehet előre kivágott tapaszokat venni. Ezeket könnyű használni vállon, láb hajlaton, vádlin és bokán, nyakon, derékon és háton. Lehet kapni X és Y alakú előre kivágott tapaszokat is, amik megkönnyítik a nehezen elérhető helyek kezelését. Ezek az alakjuk miatt valamennyivel megkönnyítik a sérülések tapasztását és ideálisak olyan sportolók vagy egyének számára is, akik magukat kezelik, vagy nincs akkora gyakorlatuk a tapasztás terén.




A tapasztás megtanulása

A kineziológiai tapasz használata nem olyan egyszerű, a megfelelő technikához főleg gyakorlatra van szükség, mint ahogy ahhoz is, hogy ismerjük a mögötte álló tudományt és gyógyászatot. A tapasznak stabilitást, megfelelő támasztást és enyhítést kell nyújtania. Ha nincs megfelelően felhelyezve, akkor a páciens mozgását nagyban korlátozhatja és inkább hátráltat, mintsem segít -  a plusz előnyeit nem tudjuk kihasználni.

A legjobb módszere a helyes tapasztás megtanulásának a hivatalosan is szervezett tréningeken való részvétel, ami általában órák, vagy szemináriumok formájában érhetők el. Ezek az oktató célzatú tréningek megtanítják, hogyan kezelj különféle sérüléseket és hova helyezd pontosan a tapaszt a gyógyulás elősegítésének érdekében. De ha egyszer megtanultad a miért, hogyan és hová -t, a gyakorlás létfontosságúvá válik. Mint minden gyógymódnál, itt is fontos, hogy tudásunkat gyakoroljuk még mielőtt egy pácienst vagy magunkat kezelnénk egy valós helyzetben.

Adott helyzettől függően, különösen ha sportorvosi vagy edzői területen dolgozol, egy társtól is meglehet tanulni a megfelelő módszert,  munka közben. De ha teljesen újak vagy a területen és meg szeretnéd tanulni és érteni, hogy mikor és mit is kell pontosan tenni, akkor meggondolandó egy tréningen való részvétel - világszerte a Kinesio Egyetem kurzusai adják a legátfogóbb tudást a kineziológiai tapasz használatáról, tréningjeik ma már számtalan országban elérhetőek. Dr. Kase még mindig nagy befolyással bír arra, mit tanítanak ezen az egyetemen, ami biztosítja, hogy a legfejlettebb és legmodernebb applikálási technikákat sajátíthassuk el. Maguk a tanárok is folyamatosan tanulnak, hogy fejlesszék és optimalizálják a kezelési technikájukat és örömmel osztják meg ezt a tudást.

Egy szemináriumra járás nagyszerű módszer arra, hogy elkezdjük a tanulási folyamatot. Vagy ha csupán tudásod felfrissítésére van szükséged, akkor az interneten is el lehet érni  különböző tréning videókat.

A kineziológiai tapasz remek kiegészítő bármilyen edző felszereléshez, és előnyös minden ember számára, aki bevált módszereket keres sérülése gyógyulásának elősegítéséhez, vagy egy, már korábban sérült terület stabilitásához. Ez a kis kiegészítő, amit csak bedobunk a táskánkba, nagy előrelépést hozhat a gyógyulásban és a megfelelő mozgásban.

Ha jól van felhelyezve, újabb szintre viheted vele a sportolást és erősebbnek, jobbnak érezheted magad. Több mint 40 évig ez a termék csak egyre jobb és népszerűbb lett – és a jövőben is folytatódni fog. 
Hogy megtaláld a legjobb kineziológiai tapaszt magadnak, lépj velünk kapcsolatba.


No comments:

Post a Comment