Wednesday, June 21, 2017

Napszúrás, hősokk, vagy túlhidratáltság? Mire figyeljünk sportolás közben nyáron?

Itt a nyár, végre kint is lehet edzeni! Senki sem akarja kihagyni a jó időben való sportolást, de vigyázz, mert amekkora örömöt, úgy ugyanakkora kárt is okozhat!
Ha túl sok időt töltesz nyári melegben a szabadban, könnyen előfordulhat, hogy napszúrást, vagy akár hőgutát is kapsz.  Ha nagyon meleg van, érdemesebb kihagyni az edzést, vagy légkondicionált edzőterembe menni. Ha viszont mégis kint kell edzened, akkor próbáld meg azt kora reggel, vagy késő este végezni, amikor hűvösebb van.
Ha nagy forróság van, próbálj meg visszavenni az edzés intenzitásából, vagy időtartalmából. Mindenképp igyál elegendő mennyiségű folyadékot sportolás közben – amikor még intenzíven edzel, igyál vizet, mivel a víz sokkal gyorsabban szívódik fel a gyomorból, és ha keményen dolgozunk forró időben, elképesztően gyorsan veszíthetünk folyadékot. Sport italodat hagyd az edzés végére.

Azonban arra is ügyelj, hogy ne légy túlhidratált. A túlhidratáltság tünetei hasonlóak a hősokkhoz. Mindkettőnek az első szimptómája az izomgörcs. Ezenkívül a túlhidratáltság tünetei lehetnek még a zavartság, gyengeség, hányás és fejfájás. A hősokk során szintén előfordulhatnak ezek a tünetek is, így könnyű lehet a kettőt összetéveszteni – mindkét esetben segít a “beteg” hűvös helyre vitele, de amíg a hősokkos számára előny lehet a folyadékpótlás, a túlhidratált számára akár végzetes is lehet.
A napszúrás és súlyos túlhidratáltság (hyponatremia) bizonyos esetei sürgősségi orvosi kezelést is igényelhetnek. A hyponatremia tünetei, a szédülés, zavartság, eszméletlen állapot és esetleg még súlyosabb rohamok is lehetnek. A napszúrás tünetei a szédülés, zavartság, gyors pulzus, ájulás és eszméletlenség.
Nem meglepő, hogy a napszúrás és hősokk a nagyon forró napokon fordulnak elő leginkább, főleg akkor, amikor a hőmérsékleti körülmények hirtelen változtak. A túlhidratáltság azonban leggyakrabban erőnléti eseményeken fordul elő és inkább amatőr sportolókat érint, mintsem gyakorlottakat.
Alkalmazkodj edzés közben az időjáráshoz és vigyázz magadra! A Mueller sportgyógyászati eszközök is mind azt a célt szolgálják, hogy fitten és egészségesen sportolhass. A Mueller termékek skáláján különböző rögzítőket, tapaszokat és egyéb, sportolást segítő eszközöket találsz ahhoz, hogy a játék mindig a lehető legkönnyebben menjen. Ne késlekedj a kapcsolatfelvétellel, ha bármi kérdésed van a termékeinkkel kapcsolatban!


No comments:

Post a Comment