Monday, January 29, 2018

Mikor és mire használjuk a kompressziós zoknikat?

   Manapság egyre több futón, triatlonistán és aerobikozón láthatunk hosszú kompressziós zoknikat és szárakat. Joggal hihetnénk, hogy ez valamiféle új divat, ám ha alaposan beleássuk magunkat a témába, rájövünk, hogy ez ennél sokkal több. Hatalmas szerepe van a regeneráció gyorsításában és az egészség megőrzésében.


Mikrohungária Sport Kft. (@mikrohungaria) által megosztott bejegyzés,



   A kompressziós zoknik lényege, hogy nyomást fejtsenek ki, jelen esetben az alsó lábszárra. Itt enyhén összenyomják a vénákat, ezáltal keresztmetszetük lecsökken és megnő a vér áramlási sebessége.
Miért is jó ez? Mert ha a vénák nem tágulnak ki, akkor javul a vénás visszaáramlás a szív felé. Tehát ezzel, a zokni által kifejtett enyhe nyomással sokkal több oxigént és tápanyagot juttatunk az izomzathoz, felgyorsítjuk a salakanyagok feldolgozását, így gyorsabban regenerálódunk és a fáradtságérzetünk is kitolódik.
Hasznos hatása még, hogy a görcsök kialakulását is meg tudja előzni, valamint a zokni tartása miatt a hosszú edzések (pl.: futás, aerobik) közben fellépő izomvibrációk és utödések is csökkennek, így megvédhetjük magunkat az ekkor keletkező mikro sérülések egy részétől.


  Fontos azt is tudni, hogy nagy sportteljesítményekkor a szívbillentyűk igencsak le vannak terhelve, de egy megfelelő kompressziós zokni használatával  sok terhelést tudunk levenni róluk.

Mikrohungária Sport Kft. (@mikrohungaria) által megosztott bejegyzés,


Tévesen él a köztudatban az a nézet, miszerint ezekkel a kompressziós termékekkel növelhetjük a sportteljesítményünket.  Francia és új-zélandi kutatók, több ember bevonásával tanulmányozták a kompressziós termékek hatásait a sportteljesítményre nézve és megállapították, hogy inkább az indirekt teljesítményfokozásban van szerepe vagyis,  a regeneráció gyorsításában és az egészségmegőrzésben.
Mindent összevethetve , tehát a legjobb, ha hosszú ideig tartó sportoláskor viseljük, valamint edzések és versenyek után a gyorsabb regenerációért vagy edzések és versenyek előtt, hogy felkészítsük a lábat a megnövekedett terhelésre.


Ha neked is megtetszettek a kompressziós zoknik hatásai és szívesen kipróbálnád valamelyiket, akkor böngéssz a webáruházunk Zeropoint termékei közül innen.



No comments:

Post a Comment